εργασία σε ύψος με χρήση σχοινιών

PROFESSIONAL Rope Access Solutions

Previous slide
Next slide
Σταθεροποιητής θέσης εργασίας
Ioannis Sapounis

Ioannis Sapounis

Rope access technician - Supervisor IRATA Level 3, Mechanical engineer

Σταθεροποιητής θέσης εργασίας (ΕΝ358)
Ο σταθεροποιητής χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει την θέση εργασίας του τεχνικού. Το πλεονέκτημα που έχει ο τεχνικός που χρησιμοποιεί σταθεροποιητή θέσης εργασίας είναι ότι ελευθερώνονται τα χέρια του και έτσι μπορεί να δουλέψει με άνεση

Σταθεροποιητής θέσης εργασίας (ΕΝ358)

Ο σταθεροποιητής χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει την θέση εργασίας του τεχνικού. Το πλεονέκτημα που έχει ο τεχνικός που χρησιμοποιεί σταθεροποιητή θέσης εργασίας είναι ότι ελευθερώνονται τα χέρια του και έτσι μπορεί να δουλέψει με άνεση (Εικόνα 1). Ένας σταθεροποιητής θέσης εργασίας συνοδεύεται πάντα με ανακόπτη πτώσης (ΕΝ361) έτσι ώστε αν χρειαστεί να σταματήσει πιθανή πτώση. Οι ζώνες εργασίας έχουν συνήθως 2 πλευρικά σημεία πρόσδεσης στο ύψος της μέσης με ΕΝ358 (όπως φαίνεται στην Εικόνα 3) ώστε να τοποθετούμε εκεί τον σταθεροποιητή θέσης εργασίας, επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το κεντρικό σημείο πρόσδεσης με ΕΝ813 (Εικόνα 3) της ζώνης εργασίας για τον ίδιο σκοπό.

Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: ρυθμιζόμενοι (Εικόνα 1) και μη ρυθμιζόμενοι (Εικόνα 2) σταθεροποιητές. Με έναν ρυθμιζόμενο σταθεροποιητή θέσης ο τεχνικός μπορεί να προσαρμόζει κάθε φορά την καινούργια θέση εργασίας γρήγορα και με ευκολία. Σχετικά με τους μη ρυθμιζόμενους σταθεροποιητές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ιμάντες , κορδονέτα , λανιέρες έτσι ώστε ο τεχνικός να κρατηθεί στην θέση εργασίας . (IRATA, 2020)

Σταθεροποιητής θέσης εργασίας
Εικόνα 1 Ρυθμιζόμενος σταθεροποιητής σε συνδυασμό με ανακόπτη πτώσης (διχαλωτά). (PETZL, PETZL - Technical notice GRILLON 3, 2020)
Σταθεροποιητής θέσης εργασίας
Εικόνα 2 Μη ρυθμιζόμενος σταθεροποιητής σε συνδυασμό με συσκευή backup. (PETZL, PETZL - Technical notice GRILLON 3, 2020)
Σταθεροποιητής θέσης εργασίας
Εικόνα 3 Σημεία πρόσδεσης σε ζώνη εργασίας. (PETZL, PETZL - Technical notice HARNESS, 2020)
Σταθεροποιητής θέσης εργασίας

Αναφορές

5/5

Επικοινωνία με τον υπεύθυνο της sapaccess.

Share this post